Linux / OSS
Linux är ett Unix-liknande operativsystem och upphovsmannen är den finlandssvenske programmeraren Linus Torvalds. Namnet Linux är en kombinationen av Linus och Unix.

Linus ville under sina studier ha tillgång till ett avancerat operativsystem med stöd för fleranvändarmiljö och avancerad funktionalitet, som det som fanns i de olika Unix/Xenix -systemen. Det var dock en omöjlighet att köpa en egen licens som student och vanlig dödlig, för de kostade tiotusentals kronor vid den här tiden.

Han gjorde det istället, till ett skolprojekt att under sin utbildning lära sig hur man bygger operativsystem och tanken var inte att det skulle spridas vidare, men 1991 lade han ut det på internet och gjorde det fritt tillgängligt för alla och envar. Linux är egentligen den kärna som kompletterar GNU (Gnu is Not Unix) -projektet men Linux har trots det, inte inkluderats som en del av det projektet utan var och en lever alltjämt sitt eget liv och utvecklas på var sitt håll.

I dagligt tal säger man att Linux är ett operativsystem för datorer men det är då egentligen en kärna som kompletterar GNU, och till dessa två delar finns sedan ett grafisk skal såsom KDE, X Windows och Gnome m.fl. Dessa tre delar i otaliga varianter och olika konstellationer kallas för distributioner och har då vanligtvis ett namn såsom Ubuntu, OpenSuse och Mandriva m.fl.

Linux är således ett mycket avancerat operativsystem som fritt kan laddas ner från internet och användas utan avgift/kostnad. Linux ingår i det som brukar kallas Öppen källkod / Fri programvara mm.

Det finns en organisation, OSI (Open Source Initiative) som jobbar med fri/öppen källkod (Open Sorce) och du hittar en länk till deras hemsida under menyvalet Länkar.

Med denna typ av program följer det ofta med en licenser som brukar kallas GPL-licens, (General Public Licens) dvs. 'allmänhetens licens' där grunden något förenklat är att källkoden 'ägs' av den breda allmänheten och att den inte får säljas, att man inte får ta betalt för den. GPL-licensen finns under ett antal olika versioner och varianter, i vissa fall med särskilda förbehåll för att få använda dem, som när det gäller att använda delar i ett kommersiellt program/programsystem.

Det återkommande temat är att alla skall ha tillgång till denna 'gratis'-licens för privat/personligt bruk och i de flesta fall kan man dessutom använda dessa program i affärsverksamhet också, då är det särskilda villkor som måste uppfyllas för att man skall få göra det.

Operativsystem

Windows vs. Linux

Man måste inte använda Windows XP, Windows Vista eller Windows 7. Man kan istället använda Linux. Linux finns i ett oräkneligt antal olika distributioner/paketeringar som gör att de allra flest kan hitta sin egen linux.

Paketeringar

Linux finns i ett antal 'lämpligt-för-de-flesta' paketeringar såsom Ubuntu, Mandriva, Debian, OpenSuse mfl. mfl. Dessutom finns det specialpaketeringar som exempelvis Scientific Linux - en paketering för de som håller på med mer vetenskapliga saker där CERN har varit med och paketerat/valt vad som skall paketeras i distributionen. Ett annat exempel är Puppy Linux - en paketering som går ut på att hela distributionen skall vara så liten som möjligt, fungera att starta upp på en floppy, USB-sticka eller ett flashminne och då laddas i ram-minnet så att systemet blir väldigt snabbt. AGNULA (acronym för A GNU/Linux Audio distribution) är en distribution för de som håller på med ljud för att ge ytterligare ett exempel.

Skrivbordet och utseendet

En annan detalj att notera är, att det vi upplever som windows - dvs. den grafiska miljön, den kan man välja i linux, dvs. man kan använda KDE som är standard i Mandriva eller GNOME som är standard i Ubuntu. Vill man byta till GNOME i sin Mandriva så är det bara att ställa om från KDE. Vill man ha KDE i sin Ubuntu så ställer man in det istället för GNOME. KDE är gjord så att den är väldigt windowslik. Medans GNOME har sin meny i ovankant och en lite annorlunda uppdelning på program/menyer. Eftersom valfrihet är lite kärnan i hela linux-världen så finns det ett otal olika grafiska och textbaserade gränssnitt att välja mellan. Några är Fluxbox, IceWM, Xfce som har sin speciella karaktär och funktion.

Skol-linux

I Norge paketerade man en Skollinux, dvs. paketerat de program som man tycker alla skolelever skall ha tillgång till och få en chans att lära sig, att det dessutom blir låga licens kostnader för skolorna är ju ingen nackdel. Det finns även några skolor som bedriver liknande projekt i Sverige.

Fördelar

Det finns flera fördelar med linux som operativsystem/miljö att köra sina program i. En fördel är att de ofta har samma uppdelning av program och data, så om du vill prova en annan paketering/distribution så fungerar det ofta bra att bara säkerhetskopiera din hem-katalog, därefter installerar du den nya distributionen över den gamla, förutsatt att du anger samma användarnamn/lösenord när du skapar användare, så kommer alla gamla data att knytas korrekt. Man bör också kolla så att versionsnumren stämmer någorlunda, om du installerar en distribution som har äldre versioner kan det vara så att du inte ser alla data du knappat in i ditt mail-program till exempel, i det läget bör du uppdatera detta program innan du startar det. Tag hjälp av din datorintresserade granne så kan han hjälpa dig med detaljerna och funderandet för att få allt att fungera smidigt. Detta gäller också om en distribution försvinner, det finns alltid en annan att installera som löser ditt problem. Att windows XP nu försvinner trots att så många vill ha det kvar innebär att många tvingas uppgradera inte bara operativsystemet utan också datorn trots att grejorna funger och gör det de skall, och då springer de små tusenlapparna iväg fort.

Nedan listar jag några distributioner och länkar till deras svenska hemsida om sådan finns, finns det ingen går länken till den distributionens officiella hemsida. Även om hemsidan är på engelska så när man installerar så väljer man språk och väljer då lämpligtvis svenska om det är det man vill ha.

Här följer så några exempel på distributioner, ordnade i bokstavsordning, jag rekommenderar att ta en titt på distrowatch för att se bl.a. aktuell popularitet på respektive distribution, länk till Distrowatch hittar du under Länkar.

Namn Beskrivning
Länk/Adress
Debian
Debian - Man behöver inte leta eller ställa in språket när man kommer till hemsidan vilket är lite flashigt, snyggt jobbat. Där skriver de bland annat

'Debian är ett fritt operativsystem (OS) för din dator. Ett operativsystem är den uppsättning av grundläggande program och verktyg som gör att din dator kan köras. Debian använder Linuxkärnan (kärnan är hjärtat i operativsystemet), men de flesta grundläggande verktygen kommer från GNU-projektet, därav namnet GNU/Linux.

Som kuriosa kan sägas att namnet Debian kommer av flickvännen's och upphovsmannen's namn; Deborah & Ian.

Fedora
Fedora - Ett projekt ursprungligen startat i USA där det fortfarande lever kvar som aktivt, Fedora är sprunget ur RedHat som är ett projekt med företagslicenser, support mm. Hittar dock inget bra svenskt forum för denna distribution, har någon tips om något sådan maila mig gärna.


Mageia Mageia - community drivet projekt som är en 'fork' av Mandriva. Mageia startades i huvudsak av samma utvecklare som startade Mandriva från början, efter många turer där man pendlade mellan hopp och förtvivlan, mellan försäljning och konkurs blev till slut ett stort antal programmerare uppsagda och startade 2010 på eget initiativ en fork som de döpte till Mageia.

OpenSuse
openSuse - Ursprungligen ett tyskt projekt som sedemera hamnade hos Novell i USA. Har ett svenskt forum som tycks vara hyfsat aktivt.

Ubuntu
Den linux-distribution som är störst i Sverige. Använder GNOME desktop. De skriver själva så här på sin Svenska hemsida
'Ubuntu är ett GNU/Linux-baserat operativsystem som är enkelt och tryggt att använda och innehåller alla program du kan tänkas behöva, oavsett om du använder det hemma, i skolan eller på jobbet.'